Skip to content

Tammelan Stadionin vaativa hanke kruunattiin onnistumisella

Projektina Tammelan Stadion on ollut poikkeuksellisen haastava, mutta on osoittanut Pohjola Rakennuksen kyvyn toteuttaa onnistuneesti vaativia ja monimutkaisia hankkeita. Haastavasta maailmantilanteesta huolimatta kohteen työmaapäällikkö Tuomas Nieminen ja koko hankeorganisaatio onnistui saattamaan vaativan hankkeen menestyksekkäästi läpi.

”Stadionhanke, joka on osa rohkeaa kaupungin kehittämistä, on käytännössä yhdistänyt vanhan Tammelan pallokentän purkamisen ja uuden stadionin rakentamisen. Tämä projektin toteutus on vahvistanut Tampereen asemaa Suomen vetovoimaisimpana kaupunkina.

Stadion ja ympäröivät viisi kerrostaloa on toteutettu IPT-hankkeena (integroitu projektitoteutus), joka koostui neljästä eri osaprojektista; Stadion, alatila, Pohjola Rakennus Oy Suomi asunnot ja YIT asunnot. Huolimatta rakennusajan haasteista, kuten koronapandemiasta ja Venäjän hyökkäyssodasta, stadionin rakentaminen eteni aikataulussa ja valmistui maaliskuussa 2024.

Pääsuunnittelija Samuli Miettisen sanoin Tammelan stadion on merkittävä hybridi, joka yhdistää jalkapalloareenan, liiketilaa ja asumista. Rakennesuunnittelussa on käytetty innovatiivisia ratkaisuja, kuten riippuvia satametrisiä kattoja. Hankkeelle on lisäksi myönnetty vuoden 2023 Teräsrakennepalkinto, mikä todistaa sen korkean arkkitehtonisen laadun.

Uuden stadionin odotetaan rikastuttavan tamperelaista kulttuuria ja yhteisöllisyyttä, tarjoten paitsi jalkapallo-otteluita myös konsertteja. Tammelan stadion tulee varmasti jäämään tamperelaisten sydämiin”, kertoi Pohjola Rakennus Oy Suomen toimitusjohtaja Juha Metsälä Tammelan stadionin vihkiäistilaisuudessa 14.3.2024.

Stadionin suunnittelusta vastasivat JKMM Arkkitehtien Samuli Miettinen (pääsuunnittelija), Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela ja Juha Mäki-Jyllilä sekä projektiarkkitehdit Alli Bur, Harri Koski ja Kristian Forsberg.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään kolmen viime vuoden aikana valmistuneen uuden rakennuksen tai rakennusryhmän suunnittelusta tai korjaussuunnittelusta. Palkinto voidaan myöntää joko suomalaisen tai ulkomaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston Suomeen suunnittelemasta työstä tai suomalaisen arkkitehdin tai arkkitehtitoimiston ulkomaille suunnittelemasta työstä. Palkinnon tarkoitus on lisätä arvostusta luovaa korkealuokkaista arkkitehtuuria kohtaan sekä nostaa esille arkkitehtuurin kulttuurista arvoa ja hyvinvointia lisäävää merkitystä. Safan hallitus nimeää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraadin jäsenet. Esiraati valitsee palkinnon finalistikohteet, joiden joukosta vuosittain vaihtuva tuomari valitsee palkinnon voittajan. Arkkitehtuurin Finlandia -palkinto myönnetään tänä vuonna 11. kertaa. 

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on arkkitehtien ammatillinen ja aatteellinen yhteisö, joka toimii aktiivisesti arkkitehtuurin ja korkealaatuisen elinympäristön puolesta. Vuonna 1892 perustetun Suomen Arkkitehtiliiton jäseninä on noin 3 100 yliopistotason tutkinnon suorittanutta arkkitehtia. Lisäksi Safassa on yli 600 opiskelijajäsentä.

SAFA tiedote