Skip to content

Täällä Helsingissä asuttiin jo kivikaudella – Historialliseen kaupunginosaan nousee nyt uusi asuinalue

17.07.2023

Helsingin Keskuspuiston kupeeseen rakennetaan urbaania asuinaluetta, jonka ympäristössä on eletty jo kivikaudella, ja joka on saanut majesteettisen nimensä Ruotsin kuninkaalta.

Kivikaudenkin ihmiset osasivat arvostaa Luoteis-Helsingin Kuninkaantammen asumisolosuhteita. Keskuspuiston ja Vantaanjoen helmassa sijaitseva uusi asuinalue on osa Kaarelan kaupunginosaa, jossa on tiettävästi asuttu jo 2 500 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Kyseessä on Helsingin vanhin tunnettu asuinpaikka.

Kivikauden asukkaiden lisäksi alueen viehätysvoima on käynyt aikojen saatossa vastustamattomaksi myös Ruotsin kuninkaalle Kustaa III:lle. Tarinan mukaan Kustaa III oli 1700-luvun lopulla Venäjää vastaan sotiessaan vierailulla Helsingissä ja piipahti samalla nykyisen Kuninkaantammen tienoilla.

Rankan reissun lomassa ansaittua taukoa viettäessään kuningas oli jostain syystä päättänyt istuttaa lepopaikkansa läheisyyteen metsien aatelisen eli tammen. Samalla hän istutti idean nimestä reilun parin sadan vuoden päästä kartalle nousevalle asuinalueelle.

Tapahtumien todenperäisyydestä tai Kustaa III:n istutustaidoista ei ole varmuutta, mutta tarina elää – ja niin elää kuninkaan istuttamaksi väitetty tammikin. Vaikuttaviin mittoihin kasvanut jalopuu on nähtävillä yhdessä alueen monista vehreistä puistoista Kuninkaantammen pohjoisosassa.

Jo kivikaudella tiedettiin, että Kuninkaantammen seuduilla kelpaa asustella.

Kehittyvä kotipaikka nykyajan asukkaalle

Kuninkaantammen ympäristössä elellyt kivikauden ihminen sai nauttia meren antimista, sillä vedenpinta oli jääkauden jäljiltä korkealla. Sittemmin rantaviiva on vetäytynyt etelämmäs, mutta vastaavasti palvelutaso on noussut vähintään saman verran ylöspäin.

Vuoteen 2027 mennessä Kuninkaantammeen on odotettavissa arviolta 5 500 uutta asukasta ja 1 000 uutta työpaikkaa. Jo nyt Kuninkaantammi tarjoaa kaiken, mitä moderni kaupunkilainen elinympäristöltään tarvitsee. Virkeän alueen vetovoimaa lisää erityisesti perheiden silmissä syksyllä 2023 alueelle valmistuva koulu ja päiväkoti.

Viihtyisä jalankulkuympäristö ja kerrostalovaltaisten keskustakorttelien suljettu rakenne antavat kodikkaat raamit omannäköiselle elämälle. Spiraalin muotoinen kävelijäystävällinen katuverkko luo rauhaa elämään – se on kuin vilskeeltä suojassa oleva turvallinen kehto. Alueen talojen matalampi rakennustyyli huokuu ajankohtaisia rakentamisen trendejä ja luo kylähenkisen elinympäristön.

Spiraalin muotoinen kävelijäystävällinen katuverkko luo rauhaa ja turvaa elämään. Siksi Kuninkaantammen uusi asuinalue sopiikin erinomaisesti lapsiperheille.

Kuninkaantammessa avautuu heti takapihalta upeat ulkoilumahdollisuudet Keskuspuistoon ja Pitkäkosken luonnonsuojelualueelle. Lisäksi Paloheinän golfkentälle tai hiihtoladuille hurauttaa Kuninkaantammesta autolla kymmenessä minuutissa. Liikenneyhteydet ovat muutenkin kunnossa, sillä Helsingin keskustaan pääsee julkisilla kulkuvälineillä reilussa puolessa tunnissa. Hämeenlinnanväylälle suunniteltu Kuninkaantammen eritasoliittymä täyttää alati kasvavan alueen liikennevirtojen tarpeet.

Urbaanista korttelista tulossa Kuninkaantammen vetonaula

Kuninkaantammeen muuttaminen on nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan aiemmin vuosituhansien saatossa. Alueelle rakennetaan parhaillaan omaleimaista urbaania korttelia, joka pursuaa vehreyttä ja taiteen lumoa. Taiteilijapuistoiksikin kutsutuilla viheralueilla asukkaat voivat harrastaa kaupunkiviljelyä ja hakea omista yrttitarhoistaan kauden raaka-aineet kotikeittiönsä käyttöön.

Korttelin yhteyteen avataan myös päivittäistavarakauppa nykyaikaisen kyläyhteisön tarpeita tyydyttämään. Koteja löytyy jokaisen kaupunkilaisen tarpeeseen yksiöistä neliöihin ja jopa kaksikerroksisiin koteihin.

Rakenteilla olevan urbaanin korttelin seutu pursuaa vehreyttä, taiteen lumoa sekä leikki- ja liikuntamahdollisuuksia.

Tutustu alueen uusiin kohteisiin:
Kuninkaantammen kodit

Historialähteet: Helsingin kaupunki: Kuninkaantammi. Osayleiskaavan selostus (2009)

Lue lisää Kuninkaantammesta