Asuntokaupan termit – Suunnitelmissa asuntosijoittaminen? Näillä neljällä vinkillä onnistut
Asuntokaupan termit -juttusarjassamme käsitellään asuntokauppoihin ja erityisesti uudisasuntojen ostamiseen liittyviä termejä sekä vinkkejä. Tässä artikkelissa käsitellään sijoitusasunnon ostamista.
Asuntosijoittaminen on kilpailukykyinen sekä melko turvallinen vaihtoehto aloittaa sijoittaminen tai täydentää omaa sijoitussalkkua. Asunnon vuokraamisesta saat tuloa kuukausittain ja samalla suojaat pääomasi inflaatiolta. Kun päätös asuntosijoittamisesta on tehty, kannattaa sopivan asunnon etsimiseen varata aikaa. Oma koti valitaan usein tunteella, mutta sijoitusasunnossa korostuu järki.
1. Valitse kohde, jonka sijainti on houkutteleva
Kohdetta valitessa tulee miettiä, sijaitseeko se sellaisessa kaupungissa ja sellaisella asuinalueella, josta vuokralaiset haluavat vuokrata asunnon. Valinnassa kannattaa painottaa kaupunkeja, joissa on esimerkiksi oppilaitoksia tai suuria työllistäjiä. Kaupunginosan valinnassa taas kannattaa kiinnittää huomiota peruspalveluiden saatavuuteen sekä liikenneyhteyksiin.
– Hienokaan maisema ei auta, jos vuokralainen ei halua vuokrata asuntoa kyseiseltä alueelta, muistuttaa asuntosijoittaja ja valmennusyhtiö Varapuun perustaja Mikko Sjögren.
Uudisrakentaminen on usein hyvä merkki, sillä rakentamispäätökset perustuvat tutkittuun tietoon alueen kehittymisestä. Uudiskohteita ei rakenneta alueille, jossa potentiaalisia ostajia tai vuokraajia ei ole näköpiirissä.
– Uusi asuinalue on vuokraamisen kannalta houkutteleva, sillä vuokralaiset arvostavat sitä, että ympärillä kaikki on uutta ja siistiä, Sjögren vinkkaa.
2. Selvitä, minkälaisen asunnon vuokralainen haluaa
– Sijoitusasuntoa ostettaessa täytyy pitää kirkkaana mielessä, että asunto ostetaan vuokralaiselle, ei itselle. Sijoittajan on tiedettävä, minkälaisia asuntoja vuokralaiset haluavat vuokrata.
– Vuokralaisten tarpeet ovat alue- ja markkinakohtaisia. Esimerkiksi Helsingin Kalliossa kylpyhuoneeksi voi riittää pieni koppi, mutta Tampereella arvostetaan sitä, että yksiönkin kylpyhuoneeseen mahtuu pesukone, jopa kuivausrumpu, Sjögren muistuttaa.
Uudiskohteessa valinnan tekeminen on helpompaa. Kun samassa taloyhtiössä on myytävänä yhtä aikaa useita asuntoja, niistä voi valita omaan sijoitusstrategiaan ja -suunnitelmaan sopivimman.
Tyypillisesti sijoittajalle yksiö on turvallinen valinta, mutta esimerkiksi perheiden suosimalla asuinalueella myös kaksio tai kolmio voivat olla hyviä kohteita. Sjögren kehottaa tutustumaan alueesta saatavaan dataan esimerkiksi googlaamalla postinumerolla.
– Kannattaa tutustua alueen ikärakenteeseen, ruokakuntien kokoon sekä keskiansioon ja tehdä valinta sillä perusteella. Esimerkiksi Tilastokeskukselta löytyy paljon tämän tyyppistä dataa.
3. Ota laskin esiin
Asuntosijoittajan tärkein tehtävä on tehdä kotiläksynsä, sillä sijoituskohteen valintaa ei tule perustaa mututuntumaan. Aloittelevankin sijoittajan on syytä opetella laskemaan sijoitusasunnon tuottoprosentti. Vuokran, lainanlyhennysten ja vastikkeen suhteen on oltava tasapainossa.
– Sijoituksen kannattavuus täytyy laskea. Sitä ei voi arvata. Jos laskimen mukaan kohde ei ole kannattava, siihen sijoittamista kannattaa tosissaan harkita, vaikka sijainti ja asunto itsessään olisivat hyvät. Toisaalta myös korkeaa tuottoprosenttia kannattaa tarkastella kriittisesti. Usein kovin tuotto saadaan kasvukeskusten ulkopuolelta, mutta kyseisillä alueilla riski tyhjiin kuukausiin voi olla suurempi. Se syö sijoituksen tuottoa, Sjögren sanoo.
4. Verkostoidu muiden sijoittajien kanssa
Tietopohjaa voi kartuttaa aiheeseen liittyviin kirjoihin perehtymällä sekä osallistumalla asuntosijoittamiseen liittyviin tilaisuuksiin. Tapahtumista saa arvokasta tietoa sijoituspäätösten tueksi ja niissä on mahdollista luoda myös arvokkaita verkostoja muiden sijoittajien kanssa.
– Osaaminen ja hyvät diilit liikkuvat sijoittajalta toiselle, joten verkostoituminen kannattaa, Sjögren summaa.