Mahdollisuus sisustaa – näin valitset uuden kotisi materiaalit
Mustaa ja valkoista vai sittenkin jotain ihan muuta?
Valkolakattu parketti, valkoiset keittiön kaapit, harmaat kaakelit kylppäriin – tai ehkä sittenkin keltaiset laatat keittiön välitilaan ja marokkolaishenkiset kylpyhuoneen laatat?
Uudisasunnon ostajalla on edessään lähes rajaton määrä vaihtoehtoja mitä tulee kodin materiaalien valintaan. Laajan keittiökatalogin edessä voi kuitenkin kokeneempikin sisustaja tuntea olonsa voimattomaksi. Miten uuden kodin materiaalit kannattaa valita, jottei kokonaisuudesta tule muodostu erilaisten tyylien kakofonia?
Käytännöllisyys ei synny ulkonäön kustannuksella
Materiaalivalinnat lähtevät aina kodinostajan tarpeista, joten ihan ensimmäiseksi on hyvä istua hetkeksi alas ja miettiä, mikä omassa kodissa on tärkeintä. Innokas kokkaaja voi arvostaa toimivaa erilaisille kierrätysvaihtoehdoille suunniteltua jätekaappia, kun taas omakotitalosta kerrostaloon muuttava omien tarpeiden mukaan suunniteltuja laajempia säilytysratkaisuja. Myös kodin käyttömukavuuteen on mahdollista vaikuttaa tilaamalla esimerkiksi matalammat pöytäkaapit keittiöön.
Oman kodin tärkeimmät toiminnot tunnistettuaan, on aika miettiä niihin sopivat pintamateriaalit.
– Lapsiperheessä kiiltävät valkoiset keittiön alaovet jäävät äkkiä sormenjälkien peittoon. Jos perheessä taas on paljon lemmikkejä kuten kissoja tai koiria, voi olla järkevää pohtia lattiamateriaalin vaihtoa parketista esimerkiksi korkkiin tai laminaattiin. Ne kestävät parhaiten kulutusta, Pohjola Rakennuksen palvelukoordinaattori Minna Kinnunen suosittelee.
Myös omat siivoustottumukset tai halu panostaa materiaalien huoltoon voivat vaikuttaa siihen, minkälaisia valintoja kannattaa tehdä. Puinen tai kivinen keittiötaso vaatii enemmän huolenpitoa kuin laminaattitasot, ja mikäli keittiön välitilaan halutaan pienet laatat, tulee jynssättävää saumaakin enemmän kuin isoissa laatoissa.
– Lähtökohtien ollessa selvät, sopivat pintamateriaalit löytyvät kyllä. Ulkonäöstä ei tarvitse tinkiä, vakuuttaa Pohjola Rakennuksen tiedottaja Anni Maliniemi.
Sisustus ja kodin pohja antavat suuntaa – persoonallisuutta unohtamatta
Materiaalivalinnoissa hyvänä lähtökohtana toimii nykyisen kodin sisustus. Jos vanhasta asunnosta mukaan on lähdössä vaikkapa sohva tai verhot, voi uuden asunnon materiaalivalintoja pohtia niiden kannalta.
Ideoita kodin sisustukseen saa myös uuden kodin pohjaratkaisusta. Jos keittiö on avokeittiö – kuten tavallisesti on – se sulautuu osaksi olohuonetta ja materiaalit kannattaa miettiä sen mukaan. Vaalea keittiö on järkiratkaisu, sillä se ei ohjaa kodin sisustusratkaisujen valintaa liiaksi. Usein myös keittiön työtasot ja lattiamateriaalit valitaan toisiinsa sopiviksi, jottei puun sävyjä tule montaa erilaista. Neutraaleissa sävyissä voi olla järkevää pitäytyä myös silloin, jos suunnitelmissa on myydä koti lähiaikoina. Etenkin, jos kyse on alueesta, jossa asuntokauppa ei ole kovin vilkasta.
– Jos kyseessä on loppuelämän koti, kannustan valitsemaan materiaalit rohkeasti oman maun mukaan, mutta kyllä myyntiä suunnittelevakin voi irrotella. Persoonallista ilmettä saa lisättyä vaihtamalla esimerkiksi keittiön kaappien vetimet kullan värisiin nuppivetimiin tai latomalla välitilan laatat tavallisesta poikkeavalla tavalla. Myös välitilan laminaattilevy on helppo ja kustannustehokas vaihtaa, Maliniemi neuvoo.
Tulevaisuudessa materiaalivalinnoissa voi painottaa entistä enemmän myös materiaalien ekologisuutta: hiiljalanjälkeä sekä kierrätettävyyttä. Kuten muillakin elämän osa-alueilla myös kodin pintamateriaaleissa uusia tekemisen tapoja innovoidaan jatkuvasti, mikä näkyy kuluttajille entistä vastuullisempina tuotteina.
– Pohjola Rakennus käyttää paljon suomalaisten toimittajien tuotteita ja esimerkiksi sisäseinien maalityypeistä ja väreistä voidaan neuvotella asiakkaan toiveiden mukaisesti. Lisäksi parketti on materiaalina pitkäikäinen, sillä se voidaan hioa ja lakata uudelleen ja siten hyvä valinta, Maliniemi sanoo.
– Erilaisia variaatioita kokeilemalla ja pikkuhiljaa pois sulkemalla löytyy varmasti jokaiselle oma ja sopiva kokonaisuus, Kinnunen summaa.